Waarom rugby een winnende cultuur heeft vergeleken met de voetbalcultuur

Waarom rugby een winnende cultuur heeft vergeleken met de voetbal cultuur..

Afgelopen jaren ben ik steeds minder voetbal gaan kijken op TV. Ik merk dat ik me snel stoor aan het (voorbeeld?) gedrag van spelers en coaches richting tegenstander en vooral richting scheidsrechters en lijnrechters. Het is een ongezonde cultuur met te weinig rem en teveel emotie waardoor je een ander (manipulatief) spel krijgt dan waar voetbal werkelijk voor bedoeld zou moeten zijn denk ik persoonlijk. Ik heb zelf tot en met mijn 17e gevoetbald en ben daarna gaan rugbyen tot mijn 32e. Ik weet en begrijp de verschillen en overeenkomsten. In de video beschrijf ik kort hoe ik de sport heb beleefd en wat het mij en anderen brengt..

Ik gun de voetballerij een sterkere respectvolle en meer gedisciplineerde cultuur waarbij de profspelers en coaches meer voorbeeld gedrag laten zien vanuit waarden en zo langzaam de toekomstige jonge spelers van clubs positief beïnvloeden qua spelmentaliteit. Een beetje meer van het Engelse voetbal, wat meer hard en fair is, zonder al teveel theater zou al helpen.

Rugby is als teamsport een mooie spiegel voor voetbal om te kijken naar hoe waarden vertaald in gedrag werken in de praktijk. Het zit hem niet alleen in wat er op het veld gebeurd, maar ook wat er naast het veld gebeurd. Leiderschap en karakter ontwikkeling zijn belangrijk.
Rituelen en tradities introduceren om meer de verbinding aan te gaan, leiderschap en ontwikkeling aan te moedigen. Ego's leren aan de kant te zetten vanuit teambelang en werkelijk spelers opvoeden vanuit respect en waardigheid. Wat als de voetballerij dit landelijk zou gaan aanpakken stap voor stap bij de (amateur) clubs? Met een beetje hulp van rugby kopstukken die weten hoe het anders kan? Hoe zou voetbal er dan over 20 jaar uit zien en hoe zouden spelers, coaches, scheidsrechters en publiek de sport dan beleven?

Een cultuur veranderen duurt lang en heb je ook leiders nodig die durven en nut en noodzaak in kunnen laten zien van de verandering en dit in hele kleine stapjes te doen.

Moet je je voorstellen als de profsterren van nu op TV ineens nog meer respectvol en gedisciplineerd gedrag laten zien? Bedenk je eens wat de impact kan zijn op onze jeugd in de toekomst? Goed voorbeeld doet volgen!
Kortom meer rugby in het voetbal wat dit betreft!

Gelukkig zit rugby Nederland in de lift en komt het steeds meer op TV. Hopelijk ontdekken steeds meer mensen deze mooie harde en faire sport!

Wat zou jij graag verandert zien bij het voetbal op TV of bij jou op de club in de buurt?

Waar zouden we volgens jou moeten beginnen om verandering te bewerkstelligen? Leuk als je reageert!

Ben je nieuwsgierig hoe onze teambuildingprogramma's eruit zien voor vereniging-, onderwijs- en bedrijfsleven en wat dit voor jullie kan betekenen op de langere termijn? Stuur mij een privé bericht!

Ik wens je mooie en respectvolle dag met veel voorbeeld gedrag toe! :)

#coachendleiderschap #respect #rugbyalsmiddel #teambuilding